Gdy dziecko przychodzi na świat jest niewinne i bezbronne. To matka decyduje o tym jaki pokarm będzie przyjmowało. Miałam szczęście, bo już na porodówce miałam dużo pokarmu i spokojnie uczyłam się z moim synkiem właściwej techniki karmienia piersią. Było jednak coś co mnie przeraziło. Szpitalne menu! Na śniadanie kawał tłustego boczku, ser topiony, chleb z margaryną. Na obiad kapuśniak! Nikt nie myślał o tym, że to co jedzą kobiety karmiące może mieć wpływ na ich dzieci. I stało się… Po zjedzeniu kapuśniaku większość kobiet karmiących na porodówce miała zapłakane, obolałe dzieci. Położne biegały od sali do sali i pokazywały jak tulić maleństwa i masować ich brzuszki. Przy pierwszym dziecku byłam zielona w tych sprawach, przy drugim już nie korzystałam z jedzenia szpitalnego. Przeczytałam na blogu http://delicjematkikarmiacej.blox.pl/html, że system trawienny noworodka nie jest jeszcze przygotowany do przyjmowania wszystkich składników zawartych w pokarmie. Dowodem na to jest m.in. dźwięk, który możemy usłyszeć, gdy dziecko je. Słyszymy jak jedzenie 'przelatuje' przez jego żołądek. Im starsze dziecko tym dłużej trawi i rzadziej je. Jest powoli przygotowywane do tego, by spożywać 'cięższe' potrawy za pośrednictwem mleka matki. Przez pierwszy miesiąc dobrze jest stosować dietę bardziej restrykcyjną, a po miesiącu zacząć wprowadzać coraz więcej nowych składników do naszego menu. Dzięki temu dziecko powoli przystosuje swój system trawienny do życia poza brzuchem mamy. Na początku nie należy smażyć i nie piec.Po tygodniu można powoli wprowadzać surowe warzywa i owoce.Od drugiego miesiąca już można jeść mięsa duszone i pieczone.
Przed narodzinami drugiego dziecka stworzyłam, przeglądając różne źródła, jadłospis mamy karmiącej piersią, której dziecko nie ma alergii na mleko krowie. Dużo pomogły mi porady z bloga http://delicjematkikarmiacej.blox.pl/html Z pewnością mój jadłospis nie jest idealny, ale myślę, że może być inspiracją dla młodych mam.
Śniadanie: | II - śniadanie: | Obiad: | Podwieczorek: | Kolacja: | |
1 dzień | Kanapki z chudą szynką, kawałek twarogu, nie więcej niż 2 plastry sera żółtego, dżem (morelowy lub porzeczkowy lub wiśniowy), chleb pszenny, niedużo masła | Jogurt lub kefir | Zupa typu rosół (bez kapusty, liścia laurowego, cebuli, pora, kostki rosołowej) z makaronem | Ryż z jabłkami | Kanapki z sałatą zieloną, plaster fileta z indyka |
2 dzień | Kanapki z chudą szynką, kawałek twarogu, nie więcej niż 2 plastry sera żółtego, dżem (morelowy lub porzeczkowy lub wiśniowy), chleb pszenny, niedużo masła | Kasza manna na mleku | Zupa ziemniaczana Makaron z pulpetami drobiowymi gotowanymi w sosie pomidorowym |
Leniwe pierogi z cukrem | Kanapki jw. |
3 dzień | Kanapki jw. | Jabłka gotowane na parze | Zupa z dyni Pierogi z kaszą gryczaną |
Koktajl mleczno-bananowy z łyżeczką otrębów pszennych | Kanapki jw. |
4 dzień | Kanapki jw. | Sałatka owocowa (banan, jabłko, jogurt naturalny) | Zupa pomidorowa Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem |
Naleśniki bez mleka ze szpinakiem | Kanapki jw. |
5 dzień | Kanapki jw. | Sałatka jarzynowa | Kluski śląskie z mięsem mielonym |
Szklanka
kisielu z czarnej porzeczki
2
herbatniki
szklanka
wody mineralnej niegazowanej
|
Bułka
grahamka z masłem, 2 listkami sałaty i plastrem schabu pieczonego
1/2
pomidora z listkami świeżej bazylii
szklanka
herbaty owocowej (np. malinowej)
|
6 dzień |
2 kromki
żytniego chleba z 2 łyżeczkami masła i pastą z tuńczyka (1/4 puszki tuńczyka
w sosie własnym, jajko gotowane na twardo, 3 łyżeczki natki pietruszki,
odrobina oliwy) kubek jogurtu naturalnego z łyżką płatków owsianych i łyżką
rodzynek szklanka słabej czarnej herbaty
|
Bułka orkiszowa z masłem, plastrem
żółtego sera oraz 3–4 plasterkami świeżego ogórka szklanka kawy zbożowej
|
Talerz
zupy jarzynowej
Potrawka z
kurczaka (objętość – ok. 1 szklanki)
kasza
jęczmienna perłowa na sypko (3 łyżki po ugotowaniu) z łyżką oliwy z oliwek
4 liście
sałaty ze śmietaną 12 proc. tłuszczu
szklanka
kompotu z jabłek
|
Koktajl mleczno-bananowy (szklanka mleka 2 proc., 1/2 banana, łyżeczka otrębów pszennych) |
Bułka
pełnoziarnista z łyżeczką masła, 2 plastrami twarogu półtłustego i 2 łyżkami
konfitury z jagód
szklanka
herbaty z kopru włoskiego
szklanka
niegazowanej wody mineralnej
|
7 dzień |
Kromka
chleba razowego żytniego z łyżeczką masła, plastrem szynki wołowej i łyżką
żurawiny
szklanka
zielonej herbaty
|
Plaster
babki (biszkopt)
1/2
brzoskwini
szklanka
herbaty owocowej
|
Zupa ziemniaczana Buraki faszerowane mięsem mielonym z ryżem |
Zapiekanka
ryżowa (5 łyżek ugotowanego ryżu, jabłko, 3 łyżki śmietany 12 proc., szczypta
cynamonu i cukru waniliowego)
Szklanka
naparu z rumianku
|
2 kromki
chleba graham z 2 łyżeczkami masła i 2 plastrami żółtego sera
pomidor, 2
łyżeczki kiełków słonecznika
szklanka
kefiru zmiksowana z 1/2 banana
szklanka
melisy
|
8 dzień |
Jajecznica
na parze z 2 jaj z łyżeczką szczypiorku
2 kromki
chleba razowego żytniego z 2 łyżeczkami masła
1/2
pomidora
szklanka
mleka 2 proc
|
Owsianka
jabłkowa
|
Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami Ryba na parze z sosem koperkowym z ciemnym ryżem |
Szklanka budyniu waniliowego
Kromka pieczywa chrupkiego
Szklanka soku z czarnej porzeczki
|
Bułka
grahamka z masłem, 2 liśćmi sałaty, 2 plastrami szynki i pomidorem
szklanka
bawarki (herbata pół na pół z mlekiem)
|
9 dzień |
Sałatka z
tuńczykiem i kukurydzą
|
Mus jabłkowy
(2 starte jabłka, łyżeczka otrębów pszennych i kilka wyłuskanych orzechów
włoskich)
szklanka
niegazowanej wody mineralnej
|
Zupa z
dyni
filet z
dorsza pieczony w folii z majerankiem
ryż
brązowy (3 łyżki po ugotowaniu)
szpinak
gotowany (3 łyżki), posypany serem typu feta
szklanka
herbaty z melisy
|
3
biszkopty
szklanka
kisielu z czarnej porzeczki
szklanka
niegazowanej wody mineralnej
|
Miseczka
sałatki jarzynowej
bułka
pełnoziarnista
szklanka
zielonej herbaty
|
10 dzień |
2 kromki
chleba graham z 2 łyżeczkami masła i 2 plastrami żółtego sera
pomidor, 2
łyżeczki kiełków słonecznika
szklanka
kefiru zmiksowana z 1/2 banana
szklanka
kawy zbożowej
|
Kubek
jogurtu naturalnego z łyżeczką nasion słonecznika, łyżką pestek dyni, łyżką
otrębów, kilkoma rodzynkami
1/2
grejpfruta
szklanka
herbaty
szklanka
niegazowanej wody mineralnej
|
Talerz
krupniku z kaszą jęczmienną
2 klopsiki
cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami i purée z buraków
surówka z
marchwi i jabłka
szklanka
soku owocowo-warzywnego
|
Kromka
chleba razowego żytniego z masłem
opakowanie
twarożku homogenizowanego
szklanka
herbaty
|
Bułka
grahamka z masłem, 2 liśćmi sałaty, 2 plastrami szynki i pomidorem
szklanka
bawarki (herbata pół na pół z mlekiem)
|
11 dzień | Kromka
chleba razowego żytniego z masłem
opakowanie
twarożku homogenizowanego
szklanka
herbaty
|
Kopytka
(ok. 8 sztuk)
surówka z
marchwi
szklanka
naparu z rumianku
|
Talerz
zupy krem z brokułów z 2 łyżkami płatków migdałowych
makaron
pełnoziarnisty (6 łyżek po ugotowaniu) z serem twarogowym półtłustym (3
plastry grubości kromki chleba), 3 łyżkami jogurtu naturalnego i startym
jabłkiem
szklanka
kompotu z jabłek
|
Kubek
jogurtu naturalnego z łyżeczką nasion słonecznika, łyżką pestek dyni, łyżką
otrębów,
kilkoma
rodzynkami
1/2
grejpfruta
szklanka
herbaty
szklanka
niegazowanej wody mineralnej
|
2 kromki
chleba pełnoziarnistego z masłem, 2 plastrami sera twarogowego półtłustego i
3 rzodkiewkami
szklanka
mleka 2 proc.
szklanka
herbaty ziołowej
|
12 dzień |
Sałatka z
serkiem wiejskim, pomidorem i rzodkiewką, 2 kromki chleba, kawa zbożowa
|
Babka
piaskowa, herbata owocowa, jabłko
|
Zupa
koperkowa,
Kasza
jaglana z warzywami i mięsem drobiowym
|
Bananowy shake
|
2 kromki
chleba z dżemem brzoskwiniowym, woda mineralna
|
13 dzień |
Sałatka
jarzynowa, 2 kromki chleba, herbata owocowa
|
Pieczone
jabłka z cynamonem
|
Zupa
ryżowa
Makaron ze
szpinakiem
|
Kasza jaglana z owocami
|
Naleśniki
z serem, szklanka herbaty
|
14 dzień |
Kanapki
z chudą szynką, kawałek twarogu, nie więcej niż 2 plastry sera żółtego, dżem
(morelowy lub porzeczkowy lub wiśniowy), chleb pszenny, niedużo masła
|
Szarlotka,
kawa zbożowa
|
Barszcz
czerwony z ziemnakami
Gotowane
mięso w sosie własnym, marchewka gotowana i puree ziemniaczana
|
Ciasteczka
francuskie z owocami, jogurt
|
Kanapki z
pastą słonecznikową, szklanka bawarki
|
Dla mam, których dzieci mają alergię polecam blog http://dietabezmleczna.blogspot.com/
A jak Wy odżywiałyście się po porodzie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz